Blog Listem

24 Ekim 2011 Pazartesi

Deprem Çantanız Hazırmı ? (Deprem Çantasında Neler Olmalı??)

Birleşmiş milletlerin yaptığı tanıma göre, AFETLER herhangi bir tehlikenin can, mal, çevre, ekonomik ve kültürel varlıklar üzerinde yarattığı kötü etkilerle baş etmeye yerel imkanların yetmediği durumlardır. Ülkemiz, deprem kuşağında yer alması nedeniyle 10-20 yılda bir felakete neden olabilecek bir deprem beklenmektedir. Deprem gibi doğal afetlere neden olan bir tehlikeyi önlemek ve oluşturacağı zararları sıfırlamak maalesef mümkün değildir. Fakat depremin vereceği zararlar azaltılabilir. Depremde nasıl önlem alınacağını bilmek, bireysel riski azaltır. Bireysel riski azaltmak deprem hakkında bilinçlenmek ve depremden sonra ilk 72 saat ihtiyacımız olabilecek ürünleri bulundurmakla mümkündür..
UNUTMAYALIM!!!
Deprem anında büyük felaketler olabileceği ve yerel yönetimler herkese aynı anda müdahale edemeyeceği için HEPİMİZ YALNIZ OLACAĞIZ. Bu nedenle ilk 72 saat kendi başımızın çaresine bakmak durumundayız.

Neden deprem çantasına ihtiyaç duyarız?

Depremden sonra ilk 72 saat (ALTIN SAATLER) çok önemlidir. Bu süreçte yönetimlerden bizim gibi yardım bekleyen bir çok insan olabileceği için kurtarma ekipleri, yerel yönetimler bize hemen ulaşamayabilir.
Afet sırasında panik halde olacağımız için yanımızda nelerin bulunması gerektiğini hatırlayamayabiliriz. Deprem çantası, bu panik halinde zihnimizi yormadan ihtiyacımız olan ürünlerin yanımızda olmasını sağlar. Belki ihtiyacımız olabilecek ekipmanlar evimizde olmayabilir. Örneğin çok basit bir Düdük enkaz altında hayatımızı kurtarabilir. Deprem Çantamızın içerisindeki su ve gıda maddeleri yetkililer gelene kadar yaşamımızı sürdürmemizi sağlayabilir, Deprem çantasının içerisindeki, depremden sonra lazım olan sigorta belgeleri, tapu gibi önemli evrakların yanımızda olmasını sağlayabilir.

BİLİYORUZ Kİ DEPREM BİZİM KAÇINILMAZIMIZ, EN AZINDAN DEPEREM ÇANTASI EDİNEREK KENDİMİZE BU GERÇEĞİ HATIRLATMALI VE BİR ÖNLEM ALMALIYIZ.


Kişisel Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler:

Su
Enerji veren yiyecekler
Yedek pilleriyle radyo
Yedek pilleriyle fener
İlk yardım çantası
Kişisel, reçeteli ilaçlar
(Örneğin, kalp, damar, tansiyon, şeker ve hormon ilaçları.)
Bir kat giysi
Bir miktar para
Çok amaçlı çakı
Düdük
Kalem, kağıt
İçinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya
Çocuklar, yaşlılar, engelliler ve ev hayvanları için özel malzemeler


Okuldaki öğrenciler için hazırlanan bir acil durum çantasında bulunması gerekenler:

Öğrencilerin aileleriyle ilgili bilgiler
Aile fotoğrafı
Yaş grubuna uygun küçük bir oyuncak
Yiyecek
Bir şişe su
Her altı ayda bir hazırlık çantasındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecek tazeleriyle değiştirilmeli. Bu işlem yaz-kış saati uygulamasında saatlerin yeniden düzenlendiği hafta sonlarında yapılabilir.

Hiç yorum yok: