Blog Listem

9 Temmuz 2012 Pazartesi

Srebrenica


Temmuz 1995 de kendilerine MEDENİ diyen Avrupa‘nın ortasında bir katliam. Gözü dönmüş sırplar’ın savunmasız boşnakları BM askerlerinin ellerinden alıp katlettikleri o yüzkızartıcı zaman.
Ikinci Dünya savaşından sonra Avrupa’daki en büyük katliam, Srebrenitsa’da Müslümanlara uygulandı. 8372’den fazla insan acımasızca katledildi. Cesetleri bulunmasın diye, farklı farklı bölgelere gömüldüler. Bugün olsun hala, cesetlerin hepsi bulunmuş değil.
3000 den fazla erkek ailelerinden koparılarak otobüslere doldurulup kimsenin bilmediği yerlere götürüldüler. Hiç birinden bir daha haber alınamadı.

Geriye kalan kadınlar sırp askerleri tarafından defalarca tecavüze uğradılar. Ve ardından kadın, çocuk, yaşlı ve hastlar arabalarla hiç bilmedikleri ve görmedileri yerlere götürüldüler.
Srebrenica: sadece bir KATLİAM‘ın sembolü değil. Aynı şekilde DÜNYA insanının ayıbıdır. Katliama kulak tıkamasıdır. Zulme karşı gelmemesidir.
Katliamdan sırplar kadar sorumlu olan hollandalı barış gücü askerleri boşnakları koruma adına parmaklarını bile kıpırdatmadılar. Sırpların barışçıl bir niyet taşımadıklarını bildikleri halde, boşnakları sırplara teslim ettiler.
Bu hafta bu katliamın yıldönümü. Orada katledilen ve şehid edilen Boşnak kardeşlerimizin acısını paylaşıyor;sorumluları Allah’a havale ediyor;ölenlere Allah‘tan rahmet, geride kalanlara başsağlığı diliyoruz.
Böylesi bir katliam bir daha yaşanmasın diye, Alija İzzetbegoviç'in sözünü zihnimize kazıyoruz:
''Savaşta büyük zulme uğradınız. Zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın, ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır '' Alija İZZETBEGOVİÇ

Hiç yorum yok: