Blog Listem

21 Kasım 2012 Çarşamba

Zihinsel ve Duygusal Sağlığımız

Zihinsel ve Duygusal Sağlığımız
Zihinsel ve duygusal sağlık ne demek? Sağlıklı insanlar duygularını ve hareketlerini kontrol altında tutabilen insanlardır. Hayatın kaçınılmaz zorluklarının üstesinden gelebilir, güçlü ilişkiler kurabilir ve yaratıcı olabilirler. Kötü şeyler yaşadıklarında da, bunu iyiye çevirip hayatlarına devam ederler.
Ne yazık ki birçok insan hem zihinsel anlamda hem de duygusal anlamda sağlıklarına gerekli önemi vermemekte ve sadece problemleri olduğunda kendilerine dönmektedirler. Fiziksel sağlımız için çaba sarfetmek ne kadar gerekliyse, zihinsel ve duygusal sağlığımızın da bir o kadar önemli olduğunu unutmayalım. Bu konuya ne kadar zaman ve enerji harcarsak bize geri dönüşü de o kadar etkili olacaktır.

Zihinsel ve duygusal sağlığımız, genel anlamda psikolojimizi, kendi hakkımızda ne düşündüğümüzü, ilişkilerimizin nasıl olduğunu, duygularımızı nasıl kontrol ettiğimizi ve zorluklarla nasıl başa çıktığımızı göstermektedir. Zihinsel ve duygusal anlamda sağlıklı olmamız sadece zihinsel problemlerimizin olmadığı anlamına gelmez. Aynı zamanda, depresyon, endişe ve başka psikolojik proplemler de yaşamıyor olmak ve pozitif karakteristik özelliklere sahip olmak gerekir. Hayata duyulan memnuniyet, eğlenmek, gülmek, gönül ferahlığı, stresle mücadele edebilmek, güçlü ilişkiler kurabilmek, yeni şeyler öğrenme isteği, iş hayatı ve özel hayat arasındaki denge, kendine olan güven bu özellikler arasındadır.

Esnek Olmanın Sağlıklı Olmadaki Rolü

Zihinsel ve duygusal anlamda sağlıklı olmamız hiçbir zaman problem yaşamayacağımız anlamına gelmemektedir. Hepimiz zaman zaman hayal kırıklıkları ve kayıplar yaşarız, hayatımızda değişiklikler olur. Bunların hayatın gerçekleri olması üzülmemizi, endişe etmemizi ve stres yaşamamızı engellemez. Farkı, düştüğümüz bu tür zor durumlardan nasıl çıkacağımız yaratacaktır. Odaklanabilmek, değişimlere açık, yaratıcı ve pozitif olabilmek gerekir. Bunu yapabilmenin en kolay yolu dengede kalabilmektir. Duygularımızın farkına varmak ve düzgün aktarabilmek, depresyona girmemizi ve negatif bir ruh halinde kalmamızı engeller. Ayrıca, etrafımızda bize destek verecek insanlar olması da cesaretlenmemiz açısından bir o kadar önemlidir. Bu yönünüzü güçlendirmek için hayata kendinizi bırakın, deneyimler yaşayın ve gerektiğinde de bunları bırakmayı öğrenin. Problemlerinizi ele alın, enerjinizi yeniden depolayın ve bunu yaparken de günlük hayatınızı aksatmayın. Sevdiklerinizle zaman geçirin. Kendinize ve sevdiklerinize güvenin.

Fiziksel Anlamda Sağlıklı Olmanın Duygusallığa ve Zihne Faydaları

Fiziksel anlamda sağlıklı olmamızın zihinsel ve duygusal anlamda sağlıklı olmamıza katkısı tahminimizden de fazla. Öncelikle, vücudumuza çok iyi bakmalıyız. Zihin ve vücut birbiriyle bağlantılıdır. Fiziksel anlamda daha sağlıklı olduğumuz takdirde otomatik olarak zihinsel anlamda da daha sağlıklı oluruz. Dolayısıyla, günlük hayatımızda yapmayı seçtiğimiz aktiviteler fiziksel ve duygusal sağlığımızı bire bir etkilemektedir. Yeteri kadar dinlenmeli, sağlıklı beslenmeli, stresten uzak durmalı, modumuzu yükseltmek için spor yapmalı, güneş ışığından faydalanmalı ve en önemlisi de sigara ve alkolden uzak durmalıyız.

Zihinsel ve Duygusal Sağlığımızı Kendimize Daha Çok Önem Vererek Nasıl Geliştirebiliriz?

Kendimize karşı daha duyarlı olmamızın vakti geldi. Sakin olmalı ve enerjimizi artırmalıyız, bunun için de beş duyu organımızı kullanmalıyız. Müzik dinlemeli, görebileceğimiz ve koklayabileceğimiz yere çiçek koymalı, ellerimiz ve ayaklarımıza masaj yapmalı ve sevdiğimiz içecekler içmeliyiz. Yaratıcı, keyif alacağımız aktiviteler modumuzu daima pozitif yapacaktır. Bahçeyle ilgilenmek, resim yapmak, yazmak, enstrüman çalmak bizi her daim mutlu edecek aktivitelerden sadece birkaçıdır. Hayvan beslemek de zihinsel ve duygusal sağlığımızı artırmanın bir başka yolu; sorumluluk getirecek fakat karşılığında büyük sevgi görmenizi sağlayacaktır. Sebebi olmasa da iyi hissettiğimiz aktivitelerde bulunmalıyız. Ve mutlu olduğumuz şeyleri düşünüp, şükretmeliyiz. Hepimiz farklıyız, bazılarımız daha çok hareket ederek kendini daha iyi hissederken diğerleri daha sakin durmayı tercih edebilirler. Önemli olan o yolu keşfetmektir. Tekrar hatırlatmak isterim ki, dengede olabilmek için lütfen endişelenmeyi bırakalım ve stresimizi kontrol altında tutmayı öğrenelim.

Destekleyici İlişkiler

Kendimizi bu yolda geliştirirken daima başkalarının desteğine de ihtiyacımız olacaktır. İnsanlar sosyal yaratıklardır. Kendimizi toplumdan dışlayarak mutlu olamayız. Televizyon seyrederek ve bilgisayarda vakit öldürerek hayatımızı geçiremeyiz. Sevdiklerimize zaman ayırmalı, bizi mutlu eden insanlarla sohbet etmeliyiz. Başkalarını mutlu etmek en az bizi de o kadar mutlu edecektir. Bunu da dengede tutarak o hazzı hissetmeliyiz. Kuracağımız güzel ve uzun süreli ilişkiler de zihinsel ve duygusal sağlımız açısından oldukça önemlidir.

Sağlığımızın Önüne Geçebilecek Engeller

Yaşadığımız deneyimler kişiliğimizi oluşturur. Çocukluk dönemlerimiz oldukça önemlidir. Genetik ve biyolojik faktörlerin etkisi yüksektir, fakat deneyimler de çok önemlidir. Zihinsel ve duygusal sağlığımızı etkileyecek riskli faktörler:

- Doğum sonrası bakıcıyla kurulan zayıf bağ: Yalnız ve dışlanmış hissetme. Kendini güvende hissetmeme. Aklı karışmış bir çocukluk dönemi.

- Travma: Anne ve/veya baba kaybı. Savaş ve hastaneye kaldırılma gibi diğer travmatik deneyimler.

- Çaresizlik: Yaşanılan negatif deneyimler sonucunda olaylar karşısında kontolsüz olduğunuz inancı.

- Hastalık: Kronik hastalıklar, sakatlıklar ve diğer insanlardan uzak durmanızı gerektiren hastalıklar.

- İlaçların yan etkileri: Özellikle çok ilaç kullanması gereken yaşlı insanlar.

- Madde bağımlısı: Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı zihinsel problem yaratır, var olanı ise daha da kötüleştirir.

Sebep her ne olursa olsun zihinsel ve duygusal sağlığınızı kaybettiyseniz, geri kazanmanız için geç değil. Sevgi dolu ilişkilerle, sağlıklı yaşamla, stres ve negatif düşüncelerle başa çıkma yolları bularak sağlığınıza tekrar kavuşmanız mümkün.

Profesyonel Yardım

Kendinizi iyi hissetmek için yeteri kadar zaman harcadığınızı ve karşılığını alamadığınızı düşünüyorsanız, profesyonel yardım almanın vakti geldi demektir.

- Uykusuzluk problemi.

- Mutsuz olma modunun uzun süre devam etmesi.

- İşte ve günlük hayatta konsantrasyon eksikliği.

- Problemlerle başa çıkmak için sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmak.

- Hayatınıza hakim olan negatif düşünceler ve korkular.

- İntihar etme düşüncesi ve girişimi.

Probleminiz büyümeden ele alırsak daha çabuk ve daha iyi sonuçlar elde ederiz. Hayatı ve kendinizi seviyorsanız, daha mutlu yaşamak için çözümler arayın ve yardım almaktan çekinmeyin.

Kaynak:
American Pschological Association

Hiç yorum yok: